Halušky s bryndzou a kyslou kapustou

Halušky s bryndzou a kyslou kapustou – halušky sú neodmysliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne a ich variácie sú takmer nekonečné. Klasické bryndzové halušky so slaninou pozná každý, no ak hľadáte osviežujúci a mierne kyslastý variant, určite vyskúšajte halušky s bryndzou a kyslou kapustou. Tento recept spája krémovú bryndzu s výraznou chuťou kyslej kapusty, čím vytvára dokonalý kontrast chutí, ktorý si okamžite zamilujete.


Ingrediencie

Na halušky:

  • 500 g zemiakov (múčnych)
  • 200-250 g hladkej alebo polohrubej múky
  • 1 lyžička soli

Na omáčku:

  • 250 g bryndze
  • 100 ml smotany na varenie (voliteľné)
  • 50 g masla

Na kyslú kapustu:

  • 250 g kyslej kapusty
  • 1 lyžica bravčovej masti alebo oleja
  • 1 cibuľa (nadrobno nakrájaná)
  • 1 lyžička cukru (voliteľné, na vyváženie chuti)
  • 1/2 lyžičky rasce

Na posypanie:

  • 100 g slaniny alebo údeného mäsa (prípadne vegánskej alternatívy)
  • Čerstvá pažítka alebo petržlenová vňať

Postup

1. Príprava cesta na halušky

  • Ošúpte a nastrúhajte zemiaky najemno. Ak sú veľmi vodnaté, jemne ich vyžmýkajte.
  • Pridajte soľ a postupne prisypávajte múku, kým nevznikne hustejšie, mierne lepivé cesto.
  • V hrnci priveďte k varu osolenú vodu. Cesto pretlačte cez haluškovač alebo lyžicou vkladajte malé kúsky do vody.
  • Halušky varte, kým nevyplávajú na povrch (približne 3-5 minút), potom ich sceďte.

2. Príprava kyslej kapusty

  • Na panvici rozohrejte bravčovú masť alebo olej a orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita.
  • Pridajte kyslú kapustu, rascu a podľa chuti trochu cukru na zjemnenie kyslosti. Podlejte trochou vody a duste asi 10-15 minút, kým kapusta zmäkne.

3. Príprava bryndzovej omáčky

  • V miske rozmiešajte bryndzu so smotanou, aby vznikla hladšia konzistencia. Tento krok môžete vynechať, ak máte radi intenzívnejšiu chuť bryndze.
  • Do hotových halušiek pridajte maslo a premiešajte, aby sa pekne obalili.
  • Pridajte bryndzovú zmes a opäť premiešajte.

4. Opečenie slaniny alebo údeného mäsa

  • Nakrájanú slaninu alebo údené mäso opečte na panvici do chrumkava.

Servírovanie

Halušky s bryndzou a kyslou kapustou servírujte horúce, navrstvené na tanier. Najskôr dajte halušky obalené bryndzou, potom vrstvu kyslej kapusty a nakoniec posypte chrumkavou slaninou alebo údeným mäsom. Na záver ozdobte čerstvou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.


Tipy na variácie

  • Vegánska verzia: Použite rastlinnú bryndzu (napr. z kešu orieškov alebo tofu) a namiesto slaniny opečte údené tofu.
  • Pikantná verzia: Pridajte k dusenej kapuste trochu čili alebo údenú papriku pre extra šmrnc.
  • S extra chrumkavosťou: Na záver môžete posypať praženými orechmi, napríklad vlašskými.

Halušky s bryndzou a kyslou kapustou sú skvelou alternatívou klasických bryndzových halušiek. Kombinácia jemnej bryndze a sviežej kapusty vytvára dokonale vyvážený pokrm, ktorý je sýty, chutný a plný tradičných chutí. Ak milujete slovenskú kuchyňu, tento recept si určite musíte vyskúšať!

Dobrú chuť! 🍽️